Hyviä vinkkejä!

Tänne olen koonnut vinkkejä onnistuneeseen leivontaan ja ruoanlaittoon.
Täältä löytyy hyviä vinkkejä mm. kananmunan korvaamiseen, täydellisen kakkupohjan valmistamiseen, kuoheiden taikinoiden taikomiseen, mittojen muunteluun, vastauksia yleisimpiin ongelmiin ja moneen muuhun! Varsinkin aloittelevalle kotikokille näistä vinkeistä on varmasti hyötyä. Mukavia ja onnistuineita kokkaushetkiä!


 

Taikina ei kohoa? Kohoamiseen vaikuttaa paikka missä kohotat, sen pitäisi olla vedoton. Itse laitan taikinakulhon kohoamaan mikroon (mikro EI siis päällä), toimii hyvin!
Kuivahiivaa käyttäessä nesteen tulisi olla reilusti kädenlämpöistä (42), muuten taikina ei kohoa.
Varo myös ettei neste ole liian kuumaa, tuorehiiva kuolee jo 50 asteessa.
Kohotus on riittävä, kun painat taikinaa sormella ja syntynyt kuoppa katoaa nopeasti.

Taikina vain leviää eikä nouse? Jauhoja voi olla liian vähän. Lämpötila on tärkeä, mutta liika on liikaa. Taikinan täytyy irrota loppuvaiheessa sekä käsistä että kulhosta.

Kakun pinta kohoaa keskeltä ja repeilee? Liika jauhon määrä kovettaa kakun.

Kakusta tulee matala?  Tarkista että vuoka ei ole liian suuri. Sopiva koko on kun taikina täyttää 2/3 vuoasta. Myös munasokerivaahdon riittävä vatkaus vaikuttaa. Uunin lämpötilan täytyy olla sopiva ja olisi hyvä välttää paiston aikana monta kertaa luukun avaamista.


Täydellinen täytekakku: Riko kananmunat lasiin ja mittaa samanlaisiin laseihin vastaavat määrä sokeria sekä vehnäjauhoja. Sekoita teelusikallinen leivinjauhetta vehnäjauhoihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää lopuksi jauhoseos.
Lisäkuohkeutta taikinaan saat korvaamalla osan vehnäjauhoista peruna- tai ohratärkkelyksellä. Voit maustaa taikinan myös esimerkiksi vaniljasokerilla, inkiväärillä, neilikalla, kanelilla tai kardemummalla.
Onnistuneen täytekakun salaisuus piilee taikinan kuohkeudessa. Vatkaa kananmunat ja sokeri aina sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
Huoneenlämpöiset kananmunat vatkautuvat jääkaappikylmiä munia paremmin.
Muista kostutus! Mehevä kakku ei synny ilman riittävää kostutusta. Neljän munan pohjaan kuluu noin desi nestettä.
Voit käyttää nesteenä esimerkiksi vaniljasokerilla maustettua maitoa, hedelmämehua, sokeroitua ja laimennettua sitruunamehua tai virvoitusjuomia (esim. Sprite, Gingerale).
Kakku kannattaa täyttää kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, jolloin se säilyttää hyvin muotonsa. Laita täytetyn kakun päälle tasainen paino, jolloin pinnasta tulee sileä ja kakku on helppo kuorruttaa.
Täytekakku kannattaa kostuttaa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta maut ehtivät tasoittua.
Kakku kannattaa koristella kuitenkin vasta tarjoilupäivänä.
Kananmunan korvaaminen ruoanlaitossa
 
Kananmunan voi korvata esim. laatikkoruoissa maitojauhe-vesi seoksella. Perusresepti on 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä. Maksa-, porkkana- ja perunalaatikosta kananmunan voi jättää kokonaan pois. Jos maito ei myöskään sovi ruokavalioon, esim. makaronilaatikossa munan voi korvata kevyesti suurustetulla lihaliemellä.
Lihapullissa, jauhelihapihveissä, -murekkeessa sekä jauhemaksapihveissä munan sijasta voi käyttää perunasosetta tai 1-2 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä. 1 dl peruna-, bataatti- tai muuta kasvissosetta korvaa yhden kananmunan.
Makeissa leivonnaisissa munan korvaajiksi sopivat erilaiset hedelmä- ja marjasoseet tai mehut. 1 dl hedelmä- tai marjasosetta korvaa yhden kananmunan. Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois ja pullat voi voidella sokerivedellä tai maidolla.
Lettu- ja pannukakkutaikinat onnistuvat myös ilman kananmunaa. Käytä kananmunan tilalla perunasosetta, perunajauhoja tai vaikkapa maitorahkaa.
Myös 2 rkl soijajauhoja tai 30 g murskattua tofua korvaa yhden kananmunan.
Miten syntyy täydellinen perunamuusi?

Aloita valitsemalla oikea perunalajike. Muusiin sopii loistavasti jauhoinen perunalajike, perunapusseissa lukee ohjeet minkälainen pussi on oikea mihinkin. Pilko perunat samankokoisiksi, tämä auttaa löytämään mahdolliset huonot perunat ja sama koko takaa että ne kypsyvät yhtäaikaa.
Keitä perunat vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi kokonaan pois. Soseuta perunat survimella tai vatkaa ne sähkövatkaimella huolellisesti tasaiseksi. Lisää kuumaa maitoa niin paljon, että saat pehmeän muusin. Mausta suolalla ja nokareella voita.
Entäs maustaminen? Kokeile yrttejä, kuten tilliä, persiljaa tai ruohosipulia. Kalan kanssa sopii pinaatilla maustettu muusi.
Kokeile myös sienillä ryyditettyä muusia vaikka liha- ja riistaruokien kanssa. Mantelilastuilla höystetty muusi sopii mainiosti pihvien seuraan.
Perunan kaveriksi muusiin voit käyttää myös muita kasviksia, kuten porkkanaa, palsternakkaa, bataattia, kukka- ja parsakaalia.

Voi-, Torttu- ja Lehtitaikinan erot

Voi-, Torttu- ja Lehtitaikinalevyt soveltuvat sekä suolaisiin että makeisiin leivonnaisiin.  Vähälaktoosinen Voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voilla. Laktoosittomat Torttu- ja Lehtitaikinat on leivottu margariinilla.
Valmiit taikinalevyt ovat hyvin lehteviä ja niihin on saatu koneellisesti yli 100 kerrosta, siksi ne kohoavat kauniisti paistettaessa. Torttutaikina kohoaa margariinin ansiosta Voitaikinaa enemmän. Lehtitaikina on kaulittu ohuemmaksi levyksi kuin Voi- ja Torttutaikina.
Voitaikinassa on luonnollisesti ihana voin maku. Voitaikina on herkempi lämpötilojen muutoksille, eli se muuttuu lämpimässä nopeasti löysäksi. Sen käsittelyssä pitää olla tarkempi ja nopeampi kuin Torttu- ja Lehtitaikinan kanssa. Voitaikina on hyvä valinta esimerkiksi sellaisiin leivonnaisiin, joihin ei tule paljoa täytettä. Tällöin leivonnaiset saavat voista herkullista makua.
Lehtitaikina on hyvä valinta pasteijoihin ja muihin täytettyihin leivonnaisiin, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu. Torttutaikina sopii nimensäkin mukaisesti erityisesti joulutorttuihin ja sitä myydään vain joulusesongin aikaan. Torttutaikina on kuitenkin hyvä valinta pikkujoulukaudella myös esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin cocktail-paloihin.

Liivatteelle vaihtoehto

Liivatetta eli gelatiinia valmistetaan sekä sian että naudan nahasta, luista ja jänteistä. Jos ei kuitenkaan halua käyttää perinteistä liivatetta, kasvikunnasta saatava vaihtoehto sille on hyytelöivä tuote agar-agar. Monessa paikassa perunajauho tai muu tärkkelys, kuten arrowjuuri, ajaa melkein saman asian. Muita vaihtoehtoja liivatteelle ovat mm. guarkumi, inuliini, karrageeni ja johanneksenleipäpuujauho.

Rasvojen käyttö

Voi valmistetaan kermasta, joka erotetaan maidosta separointimenetelmällä. Kermasta rasva erotetaan kirnuamalla, jolloin muodostuu voirakeita. Voirakeet suolataan ja vaivataan, jolloin saadaan meijerivoita. Voi sopii kaikkiin hiiva- ja pikkuleipätaikinoihin.
Margariinin valmistukseen käytetään mm. rypsi-, auringonkukka-, soija-, palmu- tai maapähkinäöljyä sekä joskus myös kookosrasvaa. Öljykasveista rasva erotetaan puristamalla ja uuttamalla, jonka jälkeen se kovetetaan. Margariinin valmistukseen voidaan käyttää myös eläinrasvaa ja maitotuotteita. Useissa margariineissa on suolaa, emulgointiaineita, happamuudensäätöaineita sekä glukoosia, jonka tarkoitus on parantaa paistoväriä. Talous- ja leivontamargariineja käytetään voin tapaan. Kevytmargariinia ei suositella käytettäväksi leivonnassa sen suuren vesipitoisuuden vuoksi.
Öljyt. Leivonnassa käytettäviä kasviöljyjä on useita, mm. rypsiöljy, auringonkukkaöljy ja rapsiöljy. Öljy erotetaan puhdistettujen, hiutaloitujen ja lämmitettyjen öljykasvien siemenistä puristamalla. Kylmäpuristettua öljyä valmistettaessa kasvien siemeniä ei lämmitetä eikä niitä yleensä puhdisteta. Noin 1 dl öljyä vastaa n. 100 g kiinteää rasvaa.

Kannattaa hankkia hyvät välineet. Pari irtopohjavuokaa, sähkövatkain, kaapijoita, mittoja, vispilöitä, kaulimia ja erikokoisia vuokia on aina hyvä olla.

Mittoja 

Jauhot, hiutaleet, leseet, alkiot, suurimot ja rouheet

1 dlpainaa
vehnäjauhoja65-75 g
graham- ja hiivaleipäjauhoja60 g
sämpyläjauhoja60-70 g
ruis-, ohra- tai gluteenittomia jauhoja55 g
tattarijauhoja70 g
talkkunajauhoja70 g
tattari-, riisi- ja hirssihiutaleita55 g
muita puurohiutaleita40 g
ruis-, ohra- tai vehnäleseitä20 g
kauraleseitä60g
vehnänalkioita35 g
kokonaiset ja rikotut suurimot85 g
tattari- tai spelttirouhetta75 g
mannasuurimoita80 g

Tärkkelykset, kaakaojauhe, pähkinät, mantelit, siemenet ja 
 pasta

1 dlpainaa
maissi-, ohra- tai perunatärkkelystä70 g
kaakaojauhetta40 g
kookoshiutaleita30 g
manteleita tai pähkinöitä55 g
mantelilastuja35 g
pähkinä- tai mantelirouhetta45 g
pähkinä- tai mantelijauhetta50 g
auringonkukansiemeniä100 g
pellavan- tai seesaminsiemeniä65 g
pastaa, makaronia (kypsentämätöntä)55 g

Sokeri, siirappi, hunaja ja suola

1 dlpainaa
sokeria80 g
fariinisokeria60 g
tomusokeria55 g
siirappia tai hunajaa140 g
suolaa150 g

Margariini, voi, öljy, juustoraaste, maitorahka

1 dlpainaa
margariinia, voita tai öljyä90 g
juustoraastetta50 g
maitorahkaa125 g

Marjat ja omenat

1 litrapainaa
mansikoitan. 500 g
vadelmian. 500 g
viinimarjojan. 500 g
lakkojan. 500 g
karviaisian. 600 g
puolukoitan. 600 g
mustikoitan. 700 g
kirsikoitan. 750 g
omenakuutioitan. 700 g

Muutama muu hyödyllinen mitta

kilogrammatkappaleet tai litrat
1 kg omenoitan. 7 - 8 kpl
1 kg sokeria1,2 l
100 g sokeria1,2 dl

Mittalyhenteitä

lyhenneselitys
tlteelusikka
rklruokalusikka
dldesilitra, n. 6 rkl, 100 ml
kkpkahvikuppi, n. 1,5 dl
mmmaustemitta, 1 ml
llitra
ggramma
kgkilogramma
pktpaketti
tlktölkki
prkpurkki
rsrasia
psspussi

Ulkomaisia mittoja

mittaselitys
1 teaspoon (ts)1 tl = 5 ml
1 tablespoon (tbs)1 rkl = 15 ml
1/2 oz1 rkl = 15 ml
1 oz2 rkl = 30 ml
3,5 oz1 dl = 100 ml
1 oz25 g
4 oz100 g
1 US cup (8 oz)240 ml
2 US cups = 1 pint480 ml
1 US pint = 16 oz4,8 dl nestettä, 5,5 dl kuiva-aineita
1 UK cup2,8 dl
1 UK pint = 20 oz5,7 dl
1 gallon3,75 l
1 pauna (lb)454 g
1 ounce28,5 g (n. 30 g)
tuuma (inch)2,54 cm
1 cm0,39 tuumaa (inch)

Lähteitä: k-ruoka.fi, myllynparas.fi, ruoka.fi,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit jättää kommenttisi! :)