Jauhot - mitä käytän mihinkin?


Kuva ruoka.fi

Ohrajauho, puolikarkea vehnäjauho, täysjyvävehnäjauho..Moni ihmettelee miksi jauhoja on niin runsas valikoima ja mikä olisi oikea jauho mihinkin. Tähän olen koonnut pienen tietopaketin jauhoista ja niiden käyttösopivuuksista!

Durumvehnäjauho: Jyvät ovat kovempia kuin tavallisessa vehnässä. Sitkosaineen pitoisuus on matala, joten se sopii hyvin kuohkeille, venymättömille pizzapohjille ja tuorepastalle.


Puolikarkea vehnäjauho tehdään vehnän ydinosasta. Hienojakoisempaa kuin erikoisvehnäjauho. Sopii pullan, sämpylöiden ja vaalean leivän tekoon. Sopii yleisesti leivontaan.


Ruisjauho valmistetaan rukiista. Sopii hyvin ruisleivän ja piirakoiden leivontaan sekä ruispuuron valmistukseen.

Erikoisvehnäjauho valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta, joka sisältää parhaat sitkoaineet. Se on jauhatusasteeltaan puolikarkeaa vehnäjauhoa karkeampaa, jolloin jauhot sekoittuvat hyvin taikinanesteeseen tai munavaahtoon.
Sopii hyvin kakkujen, torttujen, piirakoiden ja pullien leivontaan sekä ruoanlaittoon (kastikkeiden suurustus).

Graham täysjyvävehnäjauho sisältää vehnänjyvän kaikki osat: alkion, ydin- ja kuorikerrokset. Runsaskuituinen, sisältää hyvin ravintoaineita.


Hiivaleipäjauho valmistetaan vehnäjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähellä olevasta vehnäytimen osasta. Se sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin ydinvehnäjauho.Sopii hyvin ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakoiden valmistukseen sekä makeisiin leivonnaisiin, joihin halutaan käyttää kokojyväisempää viljaa. Soveltuu myös mm. kastikkeiden suurustukseen.
 
Karkea vehnäjauho valmistetaan korkealaatuisen vehnänjyvän ydinosasta. Sopii hyvin kuohkeutta vaativaan leivontaan, kuten kakkuihin, kääretorttuihin, pikkuleipiin sekä kastikkeiden suurustamiseen.

Korppujauho valmistetaan leipomalla ja paistamalla korput, jotka jauhetaan ja pakataan. Sopii vuokien leivitykseen, mureketaikinoihin, liha-, kana- ja kasvisleikkeiden leivittämiseen sekä laatikkoruokien ja kinkun kuorrutukseen.


Ohrajauho valmistetaan korkealaatuisesta ohrasta kuorimalla ja jauhamalla jyvät. Sopii leivontaan, lettutaikinaan ja puuroihin.

Pizzajauho valmis jauhoseos pizzapohjien leipomiseen. Lisää vain vesi ja hiiva. Sisältää durumvehnäjauhoa, jonka ansiosta pizzataikinaa on helppo kaulia ja käsitellä, se pitää kaulittaessa hyvin muotonsa vetäytymättä takaisin.

Sämpyläjauhoseos Soveltuu erityisesti sämpylöiden, mutta myös hiivaleipien, patonkien, korppujen, teeleipien, rieskojen sekä marja-, liha- tai pizzapiirakoiden leivontaan. Uuden koostumuksen ansiosta sämpylöistä tulee entistä kuohkeampia.

Gluteenittomat jauhot


Kuva yhteishyva.fi
Keliaakikkojen ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavien tulisi käyttää leivonnassa gluteenittomia jauhoja tai niiden sekoituksia.
Saatavilla on myös gluteenittomia jauhoseoksia, jotka voivat sisältää esimerkiksi vehnätärkkelystä, gluteenittomia jauhoja sekä erilaisia lisäaineita. Vehnätärkkelys on vehnää, josta gluteeni on poistettu teollisesti.
Gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenin puuttuessa taikina on murenevampaa. Erilaisten jauhojen sekoituksilla voi vaikuttaa leivonnaisen koostumuksen lopputulokseen. Gluteenittomien hiutaleiden, leseiden ja rouheiden lisääminen taikinaan lisää kuidun määrää.
Gluteenittomia leivonnaisia voi valmistaa vaihtamalla reseptissä mainittu gluteenia sisältävä jauho gluteenittomaan seuraavien suuntaa antavien muuntosuhteiden mukaisesti.

Maissijauho jauhetaan maissinjyvistä. 1 dl maissijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Tattarijauho Valmistetaan puhdistetusta, kuoritusta tattarinsiemenestä jauhamalla se jauhoksi omassa, erillisessä myllyssään.
Sopii rieskojen, leipästen, piirakoiden, torttujen, kakkujen ja muiden leivonnaisten leivontaan. Sopii myös blineihin, pannukakkuun, vohveleihin, puuroihin sekä kastikkeiden ja kiisseleiden sakeuttamiseen. ¾ dl tattarijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Perunajauho on perunan kuivatusta tärkkelyksestä valmistettua jauhoa.  ¾ dl perunajauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Riisijauho jauhetaan riisinjyvistä. 1 dl riisijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Hirssijauho jauhetaan hirssinjyvistä. 1 dl hirssijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Soijajauho jauhetaan soijapavuista. 1 dl soijajauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Lähteitä: Kotiliesi.fi, Keliakialiitto, ruoka.fi & myllynparas.fi

1 kommentti:

  1. Useat jauhot lämpökäsitellään myllyssä ja samalla saatetaan menettää jauhojen imeltävä entsyymi ja esimerkiksi perunalaatikko saattaa jäädä imeltymättä.

    Mistä tunnistan esimerkiksi aktiivista imeltävää entsyymiä sisältävän vehnäjauhon??? Eli mikä jauho imeltää perunalaatikon ja erityisesti mikä vehnäjauho imelltää perunalaatikon.

    VastaaPoista

Tähän voit jättää kommenttisi! :)